Rengör alla komponenter i ditt hemmabiosystem

Behöver du rengöra ditt hemmabiosystem? Om du har en bra ljud- och videoanordning hemma, är du fullt medveten om att det är nödvändigt att ta hand om systemet och rengöra det regelbundet och ordentligt för att det ska hålla länge och fungera bra. Att hålla det rent från fingeravtryck, damm, djurhår och andra retsamma substanser kan vara krångligt; om det inte görs korrekt kan det till och med skada ditt system. Om du inte rengör systemet kan det leda till ett överdrivet uppbyggande av damm och smuts som kommer skada systemets ljud- och videoprestanda. Det kan till och med orsaka tillräckligt med skada så du måste byta ut vissa delar.

Rengöring av hemmabiosystem

Nedanför är några riktlinjer för att du ska kunna hålla ditt ljud- och videosystem rent och ha funktionellt hemmabiosystem.

Tv:n

Tv:n är oftast den största apparaten i ett hemunderhållningssystem. Den tycks också dra åt sig mest damm. Detta är såklart inte idealt. Därför verkar rengöringen av Tv:n vara högst prioriterad. Tyvärr kan man göra en hel del skada om Tv:n inte rengörs korrekt. Man måste vara mycket försiktig när man ska rengöra skärmen på en LCD eller LED Tv. Det skadar skärmen om man använder vanliga rengöringsmedel, vilket resulterar i att man får strimmor och kanske till och med missfärgningar på skärmen. För att rengöra din HDTV, vare sig det är en LCD/LED- eller plasma tv, kan du följa dessa riktlinjer:

– Stäng av din tv och dra ut kontakten.

– Torka skärmen väldigt försiktigt med en mjuk, torr duk. Försök undvika att få alltför mycket kontakt med skärmen på grund av att en LCD & LED-skärm har ett specifikt yttre lager som kan skadas genom för mycket kontakt. Använd aldrig en blöt trasa eller produkter med alkohol eller förtunningsmedel för att rengöra tv-skärmen.

– Det finns kommersiellt tillgängliga rengöringssprayer för LCD & LED-skärmar som är fria från alkohol och förtunningsmedel. Du bör spraya dessa på en duk eller mikrofiberduk först, och sedan rengöra skärmen med den fuktiga duken.

– Om det är en bakprojektions-tv, kan du rengöra skärmen på samma sätt som ovan, men det går bra att använda en blöt trasa.

– Andra delar av tv:n kan rengöras med en mjuk, torr trasa.

Blu-ray spelare, DVD-spelare, A/V-mottagare

Dessa elektronik apparater kan, även om de är undanstoppade eller instängda, dra åt sig betydande mängder damm som kan orsaka skada, speciellt om dammet tar sig in inuti. En del människor dammar endast av runtomkring eller ovanpå dessa saker, och struntar i knapparna på framsidan, för att inte nämna alla kablar som bygger upp stora dammfickor.

Problemet som uppstår kommer från ventileringsfläktarna som sitter i de här sakerna. Fläktarnas funktion är att cirkulera luften och kyla ned Blu-ray- och DVD-spelarna, men de cirkulerar oavsiktligt även dammet. Om det kommer in i ditt system leder det till många problem. I de flesta fall är förebyggandet mot detta ditt bästa vapen. Att rengöra dina saker ofta och noggrannt kommer ge dem en större livslängd, speciellt när det gäller optiska laserdelar såsom Blu-ray- och DVD-spelare.

– Borttagning av damm från de yttre delarna kan göras med en mjuk trasa. Du bör använda en liten gnutta glasrengöringsmedel på trasan eftersom det gör att den drar åt sig dammet lättare. När du dammar av, så börja uppifrån och rengör nedåt. När du dammar av runt ventilöppningar, så tvinga bort dammet från öppningen. Det gör så du undviker att trycka in damm i komponenten.

– Frontpanelknapparna kräver extra ansträngning för att bli rengjorda. Försök göra rent knappar och vred med en torr pensel. På så vis undviker du att ändra någon inställning.

Komprimerad luft

– Om du inte når eller tycker det är svårt att komma åt vissa delar i ditt hemmabiosystem, försök med en sprayburk med komprimerad luft. Var återigen försiktig när du använder den. Du vill undvika att blåsa in damm i komponenten. Oavsett hur flitigt du rengör, finns alltid chansen att damm eller pälshår kan komma in i din Blu-ray- eller DVD-spelare. Att bara öppna och stänga skivfacket kan göra att damm kommer in i komponenten och orsakar problem. En bra vana att börja med är att alltid kontrollera skivan ifall den har damm, hår eller andra substanser på sig innan du sätter in den.

Att använda en linsrengöringsskiva hjälper dig göra rent insidan genom att få bort damm och andra främmande substanser. Denna skiva har små borstar eller hål i sig som skapar luftströmmar som håller linsen ren. Om du misstänker att damm har kommit in inuti komponenten, bortanför den optiska linsen, så vore den bästa åtgärden att ta med sakerna till ett reparationsställe.

Kabelrengöring

Rengöring av kablar kan även vara svårt. Du vill inte koppla ur någonting eller skada någon kontakt. Några idéer att prova kan vara:

– Använd om möjligt förlängningen på dammsugaren för att ta bort onödigt damm som samlas runt dina kablar.

– Försök med den torra penseln igen runt kontakterna.

– Använd inte onödig styrka när du dammar av, för du vill inte böja eller bryta av några anslutningsstift i kablarna.

– En till bra vana att börja med är att koppla ur dina kabla varje år för att se om kontakten är ren och för att titta efter korrosion. Om det har börjat bildas behöver du använda en bra kontaktrengörare för att få rent kontakten ordentligt.

Rengöra högtalare

Högtalare har oftast tre olika områden du behöver hålla rena: lådan, gallret och drivelementen. Lådorna kan komma i olika former, oavsett om det är riktig trä faner, en fanerliknande, laminatmaterial, plast eller metall – varenda en behöver rengöras. Bli inte frestad att använda någon typ av hushållsspray eftersom de kan skada ytan. Det är bäst att använda en mjuk, torr eller milt fuktad duk. Gallerna är utformade att hålla dammet borta från drivelementen. Det är därför normalt att det byggs upp en del damm på gallret. Det betyder att det gör sitt jobb.

Om gallret består av tyg kan du prova att använda en dammsugare för att ta bort dammet. Är gallret borttagbart kan du skölja det i ljummet vatten och torka det. Om gallret består av plast eller metall, rengör det med en torr eller något fuktad trasa. När du använder den, så var försiktig så inte drivelementen blir fuktiga. En burk med komprimerad luft kan också vara användbar. Man bör undvika att röra drivelementen så mycket som möjligt. Det bästa valet är att använda en burk med komprimerad luft för att ta bort damm från drivelementen.

Kom alltid ihåg att stänga av och koppla ur de elektriska komponenterna du rengör. Hänvisa till instruktionsboken i ditt hemmabiosystem för detaljer om hur du rengör en specifik sak. Tillverkare kan sina produkter och kommer ge dig bra råd för hur du ska rengöra sakerna. Använd de råd du får, därför att om du rengör varje del i ditt hemmabiosystem, så kommer det definitivt öka dess livslängd och hålla den höga kvalitét på komponenternas prestanda du är van vid att få från ditt system åratal framöver.

Flyttstädning Eskilstuna ger Dig smarta städtips!